Twitter    #FerranLopezSanz


Ja som 312 ornitòlegs que seguim diàriament les darreres novetats dels ocells més rellevants del Delta del Llobregat. Totes les citacions de rareses recollides en aquest blog seran examinades i homologades pels gestors del Delta amb la finalitat d´incloure-les dins de l´actual llista d´ocells del Delta del Llobregat.Juny 2012

Anas penelope
Ànex xiulador - Ánade silbador - Wigeon 
Encara l´exemplar mascle a la llacuna de cal Tet el 14VI (F. López); exemplar estiuejant no reproductor.

Foto: Pedro Bescós

! Anas discors
Xarxet alablau - Cerceta aliazul - Blue-winged Teal 
1 ex. mascle davant l´aguait del Sabogal el 30.VI (F. Baldris); confirmat posteriorment en el centre d´informació de l´espai natural. Es tracta de la 4a citació al Delta d´aquest ànec americà. Veient la situació exacte i el seu comportament ens fa pensar que es tracta del mateix exemplar que es va observar aquest passat mes de maig (veieu el darrer mes dins el blog). En breu tindrem les primeres fotos de l´autor. Citació homologada pels gestors del Delta del Llobregat.

Phalacrocorax aristotelis
Corb marí emplomallat - Cormorán moñudo - European Shag 
1 ex. juv. a l´espigó del riu el 12.VI (F. López) fins el 14.VI (F. López). 2 exs. juvs. a la mateixa zona el 28.VI (F. López) i 1 ex. el 29.VI (F. López).

Botaurus stellaris
Bitó - Avetoro - Great Bittern 
1 ex. dins els calaixos de depuració el 22.VI (F. López, O. González); data força extranya per aquesta espècie que, probablement, es trobi en dispersió d'altres localitats on es reprodueix. 

Egretta alba
Agró blanc - Garceta grande - Great White Egret 
1 ex. sobre la platja de ca l´Arana el 13.VI (F. López) i 1 ex. sobre la llacuna de cal Tet el 15.VI (F. López). 1 ex. als calaixos de depuració el 22.VI (F. López, S. Bosch).

Platalea leucorodia
Becplaner - Espátula - Eurasian Spoonbill 
Encara els 2 exs. de 2on any calendari als calaixos de depuració l´1.VI (F. López, E. De Roa) i 1 ex. el 7.VI (F. López).

Plegadis falcinellus
Capó reial - Morito - Glossy Ibis
Encara 1 ex. als calaixos de depuració el 2.VI (M. Cabau). 1 ex. a les maresmes de cal Nani el 7.VI (F. López) fins almenys el 9.VI (M. Cabau). 1 ex. als camps de la masia de cal Nani el 10.VI (F. López; R. Bastida). 1 ex. sobre els Reguerons (F. López) i 1 ex., possiblement el mateix a cal Tet el 21.VI (M. Andrés).

Milvus migrans
Milà negre - Milano negro - Black Kite 
1 ex. sobre la maresma del Remolar el 9.VI (E. Ramon).
Foto: Eio Ramon
Falco eleonorae
Falcó de la Reina - Halcón de Eleonor - Eleonora´s Falcon
1 ex. a cal Tet el 2.VI (P. Bescós, F. Baldris).

Falco subbuteo
Falcó mostatxut - Alcotán - Hobby 
1 ex. sobre la maresma del Remolar el 14.VI (F. López).

Pluvialis apricaria
Daurada grossa - Chorlito dorado común - Golden Plover 
1 ex. a la platja de ca l´Arana el 28.VI (F. López); 1a citació en pas postnupcial. 

Tringa erythropus
Gamba roja pintada - Archibebe oscuro - Spotted Redshank 
1 ex. davant l´aguait del Sabogal el 28.VI (F. López); 1a citació en pas postnupcial.

Larus audouinii
Gavina corsa - Gaviota de Audouin - Audouin´s Gull 
Un total de 546 nius censats dins la colònia reproductora de l´illa del riu el passat dia 8.VI i fins a 301 polls anellats, dels quals 60 amb anelles de PVC de color blanc amb els codis corresponents entre BLS1 i BLS9, BLSA i BLSZ, BLT1 i BLT9, BLTA i BLTZ. Durant aquest dia hem rebut la col.laboració del Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural, els Agents Rural del Baix Llobregat, tres anelladors i varis voluntaris que han fet possible, un any mes, que aquest tasca s´hagi dut a terme amb èxit. Cal recordar que el darrer any 2011 la colònia va tenir un total de 380.

Foto: Manuel Carregal
Foto: Manuel Carregal

Foto: Manuel Carregal
Foto: Manuel Carregal! Sterna bengalensis
Xatrac bengalí - Charrán bengalí - Lesser Crested Tern 
1 ex. al tram final de l´espigó del riu junt a Xatrac comú i Xatrac becllarg l´11.VI (F. López); a una distància d´uns 25 metres s´observa la coloració gris del carpó descartant un possible exemplar híbrid. Es tracta de la 6a citació al delta després de l´exemplar observat a la platja de ca l´Arana el 08.08.2011 (F. López, S. Bosch). Cal recordar que la possibilitat d´observar ocells híbrids és una realitat. Arrel dels anàlisis genètics en sang que es van dur a terme en un exemplar que es va reproduir dins la colònia reproductora de la Punta del Fangar al delta de l´Ebre a l´any 2004 i que, posteriorment va ser capturat a l´Albufera de València, es determina que molt probablement es tracti d´un exemplar híbrid entre Sterna bengalensis x Sterna sandvicensis. Per tant, cal tenir molta cura en la seva identificació descartant, a més, l´espècie americana Sterna elegans. Citació homologada pels gestors del Delta del Llobregat.

Sterna caspia
Xatrac gros - Pagaza piquirroja - Caspian Tern 
1 ex. a les maresmes del Remolar el 10.VI (L. Nahuel).

Calandrella brachydactyla
Terrerola vulgar - Terrera común - Short-toed Lark 
1 ex. a la platja de ca l´Arana el 21.VI (F. López). De moment es desconeix quantes parelles reproductores hi ha dins l´Aeroport.

Anthus campestris
Trobat - Bisbita campestre - Tawny Pipit 
1 ex. cantant a la platja de ca l´Arana entre el 15.VI i almenys el 21.VI (F. López). 2 exs. a la mateixa zona el 28.VI (F. López).

Lanius collurio
Escorxador - Alcaudón dorsirrojo - Red-backed Shrike 
1 ex. a la platja de ca l´Arana l´1.VI (F. López).